Samen voor waardige zorg zonder angst!

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 25.000 (140%)
Wij hebben samen al 510 km afgelegd

Stelt u zich eens voor: in het verleden heeft u een heftige gebeurtenis meegemaakt. Nu u ouder wordt, merkt u dat deze nare herinneringen steeds vaker terugkomen. Daarom bent u voortdurend onrustig en bang. Graag zou u deze gevoelens willen delen, maar uw verhaal vertellen lukt u niet meer. Dus voelt u zich alleen en gefrustreerd, gevangen in uw eigen angst. Geliefden en zorgmedewerkers weten niet goed hoe ze u kunnen helpen. 

Een groot probleem
Bovenstaande schrijnende situatie komt helaas vaak voor in Nederland, bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Ruim 280.000 Nederlanders lijden aan dementie; uit onderzoek blijkt dat minimaal 8% van hen leeft met ernstige angst (Post Traumatische Stress Stoornis). En deze cijfers zijn nog maar het begin! Ze zijn gepubliceerd vóór de coronacrisis, toen we nog niet te maken hadden met angstaanjagend veel sociaal isolement, opsluiting en verlies… 

De oplossing is nabij!
Dr. Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, ontwikkelt samen met experts een vernieuwend instrument, genaamd het TRADE-interview, waarmee de diagnose PTSS kan worden gesteld, zelfs als mensen hun levensverhaal niet meer zelf kunnen vertellen. Ook onderzoekt het team hoe vaak PTSS nu echt voorkomt bij mensen met dementie, hoe dat hun gedrag beïnvloedt, en welke behandelingen dan het beste helpen. Uiteindelijk beoogt dit project een mensgerichte en innovatieve behandelmethode voor PTSS te implementeren, die breed wordt toepast in regionale en landelijke zorgcentra. 

Om deze handreiking te ontwikkelen, heeft Sjacko dringend aanvullende financiële steun nodig. Geef ook voor waardige zorg en laat deze angstige mensen niet in de steek!


‘‘Mijn interesse in levensverhalen werd bevestigd toen ik als student geneeskunde in het verzorgingshuis ging werken. Ik ontdekte dat er mensen waren die als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ werden gezien, bijvoorbeeld door agressie of omdat ze voortdurend om hulp riepen. Nu, als ouderenpsychiater, kan ik écht iets voor hen betekenen. Helpt u mee?’’ – Dr. Sjacko Sobczak, Maastricht University School for Mental Health and Neuroscience

sjacko.sobczak@maastrichtuniversity.nl


UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.

€ 15 Doneren Online informatieve lezing ‘PTSS en dementie: lessen voor de praktijk’ | 29 april 2021 - Bedankt voor je bijdrage! Als dank neem je deel aan de online informatieve lezing ‘PTSS en dementie: lessen voor de praktijk’ op donderdag 29 april tussen 19.00 en 20.30 uur. In deze online lezing gaan we in op: hoe vaak komt PTSS voor bij mensen met dementie, hoe presenteert zich dat dan, hoe stel je een goede diagnose met hulp van het TRADE-interview en wat kun je nog doen aan behandeling. 117 donateurs € 30 Doneren Bijzonder boek 'Je kleurt je eigen wereld!'  - Bedankt voor je donatie! Je ontvangt ook nog het boek 'Je kleurt je eigen wereld!' van Frank Lemmens. Dit is een waargebeurd levensverhaal en beschrijft de complexiteit van een vader-zoonrelatie in dubbel opzicht. Frank die zijn vader verliest door suïcide en later zelf als vader te maken krijgt met de aangeboren hartafwijking van zijn zoon. Franks levenservaringen zijn de drijfveren geweest om te schrijven. 27 donateurs € 40 Doneren Inspirerend boek 'Vechten voor ouderen in de coronacrisis' - Bedankt voor jouw bijdrage! Als dank ontvang je een inspirerend boek van Lyan de Roos - Römkens. Als ouderenspecialist in het verpleeghuis vertelt zij over haar persoonlijke ervaringen in tijden van corona! Lyan schrijft ook nog een persoonlijke boodschap voor jou in het boek. 31 donateurs Niet meer beschikbaar € 250 Doneren Een gesigneerd wielrenshirt van team SD Worx - Dank voor jouw donatie! Als dank ontvang je van Team SD Worx een gesigneerd wielershirt van de vrouwenwielerploeg van Team SD Worx. 5 donateurs Niet meer beschikbaar
Bekijk alle

Crowdfunding Sjacko Sobczak officieel ten einde… en hoe!

09-06-2021 | 16:48 In de afgelopen maanden zamelde Sjacko meer dan €35.000 euro in voor de ontwikkeling van het TRADE-interview, met als doel warme zorg voor mensen met dementie en PTSS. Ze ontving steun van honderden particuliere gevers en organisaties, ieder met een eigen motivatie. Maar liefst 27 partijen startten zelfs een eigen inzamelingsactie, vaak met een sportief karakter. En daarnaast kreeg Sjacko ook nog eens (financiële) betrokkenheid op de lange termijn vanuit een aantal organisaties. Kortom, wij kijken terug op een zeer geslaagde campagne, met een crowdfunder die ontzettend is gegroeid tijdens haar uitdaging. Niets voor niets hebben we Sjacko alvast beloond met de titel ‘UM Crowdfunder van het Jaar 2021’.   Aan alle donateurs en betrokkenen: nogmaals van harte bedankt! Volg onze Facebook en LinkedIn voor nieuws rondom het TRADE-project, waarmee Sjacko en haar team nu verder aan de slag kunnen.
Lees meer