Geef voor… een gezonde en groene generatie

van totaal € 9.500 (91%)

De leefstijl van onze jonge generatie wordt steeds ongezonder: 15% van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Met alle gevolgen van dien: denk aan een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, lagere onderwijsprestaties, sociale isolatie en druk op de zorg. Het vormen van gezonde leefgewoonten begint al op jonge leeftijd. Er is bekend dat de basisschool een essentiële rol kan spelen in het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen. Zo kan een groen schoolplein er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen meer bewegen, beter in hun vel zitten en zich beter kunnen concentreren.

Het bijzondere programma De Gezonde Basisschool van de Toekomst leert kinderen gezonde leefgewoontes op het gebied van beweging en voeding. In het project De Groene Gezonde Basisschool van de Toekomst werken de Universiteit Maastricht en de Universiteit Hasselt samen met als doel de vergroening van schoolpleinen, om zo een gezonde ontwikkeling van alle kinderen na te streven. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan de klimaatbestendigheid van de bebouwde omgeving. Door middel van een pilotstudie zullen de effecten van groene schoolpleinrenovaties op het fysieke en mentale welbevinden en de cognitieve prestaties van basisschoolleerlingen worden onderzocht.

Draagt u bij aan het verbeteren van de (mentale) gezondheid van onze jonge generatie?

Over de projecteigenaar
Bo van Engelen is promovendus op de projecten Gezonde Basisschool van de Toekomst en de Groene Gezonde Basisschool. Zij heeft haar bachelor en master opleidingen beide doorlopen aan de Universiteit Maastricht.

'anima sana in corpore sano', oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam, dit is een van de belangrijkste aspecten als je het mij vraagt. Helaas is dit in Nederland niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst proberen we een gezonde leefstijl voor iedereen mogelijk te maken. We zien dat kinderen op deze basisscholen na 4 jaar een gezonder gewicht hebben, en nog belangrijker, beter in hun vel zitten. Binnen mijn promotietraject kijk ik of het vergroenen van een schoolplein bij kan dragen aan het welzijn, de gezondheid en de cognitieve vaardigheden van kinderen.' - Bo van EngelenJaarfondscampagne: Voor Elkaar 2022
De Universiteit Maastricht zet zich in voor gelijkheid en wetenschappelijke en duurzame innovatie. Om de doelen en dromen van uw alma mater waar te maken, hebben we uw hulp hard nodig! Samen met de UM community maken we de vier unieke projecten tot een succes en krijgen we het #voorelkaar.

UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.

Bekijk alle
09-08-2023 | 09:37
14-06-2023 | 13:51
13-03-2023 | 10:00
06-03-2023 | 21:40
02-03-2023 | 12:44