Geef voor... een innovatieve screeningstool tegen kanker

Streefbedrag behaald
van totaal € 25.000 (100%)

Kanker is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken. Jaarlijks krijgen zo’n 1000 mensen in Nederland de diagnose mondholtekanker: een snelgroeiende vorm van kanker, die ontstaat in het slijmvlies van de mond. De helft overlijdt binnen vijf jaar; degenen die het overleven, ondergaan behandelingen met vaak grote functionele, sociale en esthetische gevolgen. Al jaren ontbreekt het aan een vernieuwende aanpak. Hoofd-hals oncoloog en onderzoeker Lauretta Vaassen wil een innovatieve screeningstool ontwikkelen. Met als doel de ziekte vroegtijdig vast te stellen, de kwaliteit van leven te verhogen en zorgkosten aanzienlijk te drukken. 

Hoofd-Hals oncoloog Lauretta Vaassen en haar team werken aan een vernieuwende aanpak om het risico op mondholtekanker vroegtijdig vast te stellen. Door de bacteriesamenstelling in de mond te onderzoeken, kunnen mensen met een verhoogd risico op de ziekte mogelijk tijdig worden gevonden. Een screeningstool om preventie te bevorderen. Snelle detectie van de ziekte beperkt de medische gevolgen en vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Bovendien wil het team hiermee voorlichting bevorderen op het gebied van algemene gezondheid, mondhygiëne en medicatiegebruik ten einde het risico op mondholtekanker te verkleinen. 

Deze ziekte maakt geen onderscheid tussen mensen, maar kan iedereen overkomen. Steunt u Lauretta in haar strijd tegen kanker?

Over de projecteigenaar Lauretta Vaassen
Lauretta Vaassen is onderzoeker, Mond-Kaak en Aangezichtschirurg en Hoofd-Hals Oncoloog bij het MUMC+. 

'De relatie tussen mondgezondheid en kanker wordt nog nauwelijks onderzocht. Het is een unieke manier om deze ziekte beet te pakken en de levensduur en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Wat zou het mooi zijn als we met deze screeningstool later ook gerichte behandelopties aan deze patiënten kunnen aanbieden.' – Lauretta VaassenJaarfondscampagne: Voor Elkaar 2022
De Universiteit Maastricht zet zich in voor gelijkheid en wetenschappelijke en duurzame innovatie. Om de doelen en dromen van uw alma mater waar te maken, hebben we uw hulp hard nodig! Samen met de UM community maken we de vier unieke projecten tot een succes en krijgen we het #voorelkaar.

UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie.
Klik hier voor meer informatie over ANBI.

Bekijk alle
23-03-2024 | 15:11
23-03-2024 | 10:45
23-03-2024 | 07:32
23-03-2024 | 04:37 Al te vaak de gevolgen van mondholtekanker gezien. Hoe gaaf is het dan wanneer er een tool beschikbaar komt om ellende en verdriet te kunnen beperken/voorkomen.
28-02-2024 | 09:08
Bekijk alle

Steun jij ook de nieuwe campagne tegen mondholtekanker?

23-09-2022 | 12:49 Van 19 t/m 23 september vond de landelijke Make Sense-campagne plaats: een uniek initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker, die medische experts uit talloze disciplines bij elkaar brengt met als doel meer bekendheid te vragen voor de ziekte en uiteindelijk de behandeling te verbeteren. Ook de UM raakt aan het thema met de bijzondere crowdfundingsactie rondom een nieuwe screeningstool voor tijdige opsporing van mondholtekanker: een groeiende vorm van mondkanker waarover nog onvoldoende bekend is. Jaarlijks worden zo’n 1000 Nederlanders gediagnosticeerd, waarvan 50% binnen 5 jaar overlijdt. Dat moet veranderen en daar is extra funding voor nodig. Lauretta Vaassen, Mond-Kaak en Aangezichtschirurg en Hoofd-Hals Oncoloog bij het MUMC+, wil met de donaties een nieuwe screeningstool ontwikkelen waardoor de ziekte eerder opgespoord en beter behandeld kan worden. Wil je zelf ook in actie komen voor deze campagne, maak dan zelf een actie aan via de button "start actie" of neem contact met ons op via info@ufl-swol.nl    
Lees meer