Terugblik Voor Elkaar 2021: de meetfiets van Bram Oosterbroek

10-11-2022 | 15:39

Afgelopen jaar zamelde onderzoeker Bram Oosterbroek geld in voor een meetfiets om luchtvervuiling en hittestress in de stad te kunnen meten. Een deel van de donaties heeft hij gebruikt voor extra materiaal om gevoelstemperatuur te meten. Op dit moment wordt materiaal aangeschaft om luchtvervuiling op verschillende plekken te vergelijken.

In de tussentijd is Bram gepromoveerd aan de UM op het onderwerp 'Hoe ruimtelijke inrichting in de stad de gezondheid van haar bewoners kan beïnvloeden'. Een welverdiende bekroning voor zijn waardevolle werk en een mooie stap in zijn carrière omtrent een gezonde leefomgeving!

Bram: 'Tijdens één van de heetste dagen afgelopen juli, mat de meetfiets om 9 uur ’s avonds nog steeds een luchttemperatuur van 32℃ op de Markt in Maastricht! Bewoners herstellen daardoor tijdens de nacht lastiger van de hitte. Komende zomer wil ik ’s avonds het temperatuurverschil binnen en buiten de stad nauwkeuriger meten. Dat kan in Maastricht oplopen tot wel 6 - 7℃. De winter leent zich juist goed voor luchtkwaliteitsmetingen, vooral van concentraties stikstofdioxide. Dit is interessant, omdat recent onderzoek laat zien dat lange termijn blootstelling aan stikstofdioxide leidt tot hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen, onafhankelijk van andere vervuilende stoffen.'

Jaarfondscampagne
Het is alweer bijna een jaar geleden dat we het succes vierden van de campagne 'Voor Elkaar 2021'. Hoe staat het ervoor, welke stappen zetten de projecteigenaren dankzij uw donaties en welke dromen en doelen streven zij nog na? Voordat we van start gaan met de campagne van dit jaar 'Voor Elkaar 2022: op naar een gelijke samenleving', blikken we terug op de vier bijzondere projecten van 2021, die nu en later bijdragen aan een gezonde toekomst.