Terugblik Voor Elkaar 2021: onderzoek naar 'levende' implantaten

16-11-2022 | 12:42

In Nederland hebben 100.000 mensen diabetes type 1. Continu moeten zij zelf insuline spuiten of een pompje dragen, wat vaak intensief, stressvol en pijnlijk is. Dr. Aart van Apeldoorn doet met zijn team onderzoek naar implantaten die geheel bestaan uit levende cellen. Insulinegebruik zou hiermee niet meer nodig zijn. De kennis en ervaring om deze implantaten te ontwikkelen zijn er, maar de financiële ondersteuning ontbrak nog. Deels met donaties uit de Jaarfondscampagne 2021 kan het team nu aan de slag met het maken van een prototype: een eerste stap richting een breed inzetbare behandeling.

Dr. Van Apeldoorn: 'We willen een zo natuurlijk mogelijke omgeving creëren, waarin de bètacellen optimaal kunnen overleven en functioneren, en de synthetische materialen schieten daarin te kort. Om die reden zijn we aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie implantaten begonnen, waarbij we volledig op lichaamseigen materialen overstappen. Het doel is om een soort orgaan te bouwen, dat het insulineproducerende vermogen van de alvleesklier nabootst.'

Jaarfondscampagne
Het is alweer bijna een jaar geleden dat we het succes vierden van de campagne 'Voor Elkaar 2021'. Hoe staat het ervoor, welke stappen zetten de projecteigenaren dankzij uw donaties en welke dromen en doelen streven zij nog na? Voordat we van start gaan met de campagne van dit jaar 'Voor Elkaar 2022: op naar een gelijke samenleving', blikken we terug op de vier bijzondere projecten van 2021, die nu en later bijdragen aan een gezonde toekomst.