Koers naar een Betere Toekomst voor Hersenletsel

Christoph Pennings

Still to go

from €500 (20%)

Hersenletsel kan iedereen overkomen
Na een reanimatie, beroerte of ernstig ongeval kunnen de hersenen plotseling ernstig beschadigd raken. De gevolgen voor de patiënt, hun familie en de maatschappij zijn enorm. Jaarlijks krijgen ongeveer 130.000 Nederlanders te maken met hersenletsel, en dit aantal blijft stijgen. Steeds vaker zien we patiënten met hersenletsel na een ongeval met de (elektrische) fiets. Op de intensive care van het Maastricht UMC+ worden veel patiënten met ernstig hersenletsel behandeld. Ondanks intensieve zorg verlaat meer dan 60% van hen het ziekenhuis met ernstige handicaps. Al meer dan 25 jaar is er nauwelijks vooruitgang geboekt in de behandeling van acuut, ernstig traumatisch hersenletsel. Wetenschappelijk onderzoek is kostbaar, maar noodzakelijk. Het is hoog tijd voor een doorbraak!

Op de pedalen voor HersenStrijd
Tijdens mijn werk als anesthesioloog en in mijn opleiding tot intensivist in het MUMC+ zie ik regelmatig de ingrijpende gevolgen van traumatisch hersenletsel. Dit soort letsels verandert het leven van patiënten en hun naasten voorgoed. Ondanks veel inspanningen is er de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt in de behandeling van deze patiënten op de intensive care. Om bij te dragen aan betere behandelmogelijkheden voor ernstig (traumatisch) hersenletsel, is meer onderzoek essentieel. Dit onderzoek is kostbaar, en daarom stap ik op 19 april samen met enkele collega’s op de fiets tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race. Met deze actie wil ik aandacht en steun vragen voor het HersenStrijd Fonds, zodat we onderzoek kunnen financieren en de uitkomsten voor patiënten met ernstig hersenletsel kunnen verbeteren. Mijn doel is om minmaal 500 euro op te halen.

Geef je mij een steun in de rug? Doneer aan mijn fietstocht en help innovatie rondom hersenletselonderzoek een belangrijke stap vooruit. Dank je wel!

Een fonds voor een betere behandeling van hersenletsel
Het HersenStrijd Fonds financiert met steun van derden baanbrekend onderzoek aan de Universiteit Maastricht en MUMC+ om de hersendoorbloeding zo bij te sturen, dat meer hersencellen kunnen herstellen op de intensive care. Hoe meer cellen genezen, hoe minder kans dat de patiënt invalide raakt, wat een enorme verbetering van de kwaliteit van leven betekent. Daarnaast voert het fonds ook vele bewustwordingcampagnes rondom fietsveiligheid. Het HersenStrijd Fonds is een Fonds op Naam dat onder gebracht is binnen het Universiteitsfonds Limburg, de goede doelenstichting (ANBI) van de Universiteit Maastricht.

View all
26-02-2025 | 14:09