
Van start tot finish: Vader en zoon voor HersenStrijd
Rene en Scott NafzgerStill to go

Hersenletsel kan iedereen (onverwachts) treffen. Een reanimatie, hersenbloeding of ernstig ongeval kan plotseling leiden tot blijvende schade aan de hersenen, met ingrijpende gevolgen voor zowel de patiënt als de familie. Jaarlijks krijgen ongeveer 130.000 Nederlanders te maken met hersenletsel, en dit aantal blijft stijgen.
Op de intensive care van het Maastricht UMC+ worden dagelijks patiënten met ernstig hersenletsel behandeld. Ondanks de intensieve zorg en medische vooruitgang verlaat meer dan 60% van hen het ziekenhuis met blijvende, ernstige beperkingen. Dit benadrukt de noodzaak voor nieuwe behandelmethoden. Opvallend genoeg is er de afgelopen 25 jaar nauwelijks vooruitgang geboekt in de behandeling van acuut traumatisch hersenletsel.
Wetenschappelijk onderzoek is essentieel om hier verandering in te brengen. Alleen met baanbrekend onderzoek kunnen we betere behandelingen ontwikkelen en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Maar onderzoek naar hersenletsel is complex en kostbaar. Extra financiële steun en aandacht zijn daarom cruciaal om een doorbraak te forceren.
Vader en zoon voor HersenStrijd!
Wij, René & Scott, hebben altijd genoten van sporten, waaronder fietstochten door het Limburgse heuvelland. Avondritten op de racefiets en deelname aan evenementen zoals Limburgs Mooiste hoorden erbij. Maar vier jaar geleden veranderde veel binnen ons gezin. Mijn vader, René, werd plotseling ernstig ziek. Hij liep een schedelfractuur en drie hersenbloedingen op, naast ernstige hartproblemen. Dankzij de inzet van artsen en de goede zorg in Nederland mag ik nog elke dag met hem doorbrengen en samen waardevolle herinneringen maken. Vorig jaar liep ik, onder de actienaam un.scottable, ongetraind de marathon van Eindhoven. Mijn gedachte daarbij was simpel: mensen die plotseling ziek worden, kunnen zich ook niet voorbereiden op de strijd die hen te wachten staat. Na 4 uur en 56 minuten kwam ik over de finish, waar mijn vader stond. Zijn eerste woorden? "Dit wil ik ook!"
En zo ontstond onze gezamenlijke missie. Op zaterdag 19 april 2025 stappen we samen op de fiets in het Amstel Gold Race-weekend, met als doel €750,- op te halen voor onderzoek naar hersenletsel.
Nu komt het belangrijkste deel van ons verhaal: wij hebben jullie hulp nodig. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er meer middelen beschikbaar komen voor medisch onderzoek, zodat kennis en behandelingen in ziekenhuizen verbeteren. Zo kunnen we langer gezond blijven en nog veel mooie herinneringen maken met onze dierbaren.
Wil jij ons helpen? Steun onze fundraisingactie. Elke bijdrage, groot of klein, maakt een verschil. Samen strijden we voor een toekomst waarin hersenletsel beter behandeld kan worden.
Bedankt voor jullie steun en liefde! 💙🚴♂️
Een fonds voor een betere behandeling van hersenletsel
Het HersenStrijd Fonds financiert met steun van derden baanbrekend onderzoek aan de Universiteit Maastricht en MUMC+ om de hersendoorbloeding zo bij te sturen, dat meer hersencellen kunnen herstellen op de intensive care. Hoe meer cellen genezen, hoe minder kans dat de patiënt invalide raakt, wat een enorme verbetering van de kwaliteit van leven betekent. Daarnaast voert het fonds ook vele bewustwordingcampagnes rondom fietsveiligheid. Het HersenStrijd Fonds is een Fonds op Naam dat onder gebracht is binnen het Universiteitsfonds Limburg, de goede doelenstichting (ANBI) van de Universiteit Maastricht.