Geef voor een nieuwe Alzheimer diagnosemethode

van totaal € 25.000 (11%)

Er komen in Nederland elk uur maar liefst 5 mensen met dementie bij. Het aantal mensen met dementie zal in de toekomst naar verwachting stijgen tot meer dan een half miljoen in 2040. In 70% van deze gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Het is een ziekte die ons allemaal raakt en er is (nog) geen genezing mogelijk. Mensen leven gemiddeld zo’n 6,5 jaar met de ziekte. Het heeft een enorme impact voor patiënten, hun familie en vrienden, en de samenleving.

Terwijl Alzheimer vaak voorkomt, duurt de weg vanaf de eerste klachten tot de diagnose vaak lang. Maar liefst 69% van de mantelzorgers geeft aan dat het stellen van een diagnose voor dementie langer dan een jaar heeft geduurd! Een definitieve diagnose kan nu nog alleen worden gedaan via een ruggenprik. Maar daar komt - met jouw hulp - binnenkort verandering in.

Onderzoeker Marlies Gijs deed de baanbrekende ontdekking dat met traanvocht de ziekte van Alzheimer kan worden aangetoond. In plaats van een ingrijpende ruggenprik - een procedure die bovendien niet bij alle patiënten mogelijk is - kan het afnemen van een druppel traanvocht in de toekomst voldoende zijn. Hiermee kunnen we ook het verloop van de ziekte beter in de gaten houden. Immers, een ruggenprik zet je maar één keer, maar tranen heeft iedereen genoeg.

Een snelle en patientvriendelijke diagnosemethode voor Alzheimer

Het onderzoek van Marlies Gijs heeft aangetoond dat je Alzheimer kunt vaststellen met traanvocht. Maar het is momenteel nog niet mogelijk om deze methode te gebruiken in de kliniek. We hebben nog 25.000 euro nodig voor validatieonderzoek en de verdere ontwikkeling tot een nieuwe test voor Alzheimer. Een grote innovatie in de detectie van deze levensbedreigende ziekte.

Wie weet doen we over een aantal jaren ook ‘gewoon’ een zelftest voor Alzheimer. Door de nieuwe diagnosemethode zullen er minder tot geen ruggenprikken meer nodig zijn, krijgen patiënten en hun omgeving eerder een diagnose en kan het verloop van de ziekte beter in de gaten worden gehouden, of zelfs voorspeld worden. Patiënten en hun omgeving kunnen dan eerder leefstijlfactoren aanpassen om de ziekte te vertragen. En mogelijk komt een behandeling voor Alzheimer dan dichterbij, omdat er op meerdere momenten in het ziekteproces informatie verkregen kan worden.

Dus geef nu… voor een nieuwe diagnosemethode voor Alzheimer.

Over de projecteigenaar

Dr. Marlies Gijs is biochemicus en universitair docent aan de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+. Ze is gefascineerd door tranen, die volgens haar niet alleen een waardevolle bron van ziekte-specifieke stoffen zijn, maar ook bron zijn voor andere bijzondere inzichten. Zo huilen pasgeboren babies bijvoorbeeld zonder tranen. Gijs is ook oprichter van het Tear Research Network, dat oogartsen en wetenschappers die betrokken zijn bij onderzoek naar traanvocht vanuit de hele wereld bij elkaar brengt. Gijs is met name geïnteresseerd in wat het oog kan betekenen voor hersenaandoeningen en was de eerste onderzoeker ter wereld die Alzheimer opspoorde in traanvocht.

Bron cijfers: Alzheimer Nederland

UM Crowd is part of the University Fund Limburg/SWOL. This fund is a recognised 'algemeen nut beogende instelling' (ANBI). This means that your donation is fully or partially tax deductible. You will receive an automatic email with a receipt after your donation. Click here for more information about ANBI.

Bekijk alle
06-05-2024 | 09:16 Ik wens je heel veel succes!
05-05-2024 | 18:28
05-05-2024 | 18:24
03-05-2024 | 10:18
03-05-2024 | 08:14