Strijd mee tegen de eikenprocessierups!

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 7.500 (30%)

Help studenten van de Universiteit Maastricht om de eikenprocessierups voor eens en voor altijd te elimineren... op een milieuvriendelijke wijze. 

Een serieuze bedreiging
Als u in Limburg woont, dan herinnert u zich vast wel de problemen van verleden jaar, veroorzaakt door de rupsen en hun karakteristieke borstelharen. Dit jaar zal de impact van deze giftige insecten zelfs nog groter zijn, aangezien er vanwege de coronacrisis een tekort is aan beschermende kleding voor bestrijders van de eikenprocessierups. We moeten nu iets doen! 

UM-studenten ‘to the rescue’
Momenteel gebruiken we vaak insecticiden om de rupsen te bestrijden, maar dit is geen milieuvriendelijke manier, aangezien deze ook veel andere insecten doden. Daarom willen studenten van het Maastricht Science Programme (zie foto) een genetische insecticide creëren die alleen de eikenprocessierups aanpakt – en daarmee de rest van het (Limburgse) landschap in ere houdt. 

Dit is een toegankelijke, goedkope, specifieke en milieuvriendelijke wijze om deze invasieve insecten te bestrijden!

Daarnaast willen de studenten hun nieuwe pesticide delen tijdens de iGEM-wetenschapscompetitie, een prestigieus internationaal evenement dat de Maastrichtse studenten in staat stelt om deze technologie te verspreiden over de wereld. Strijd mee tegen de eikenprocessierups en draag vandaag nog bij aan dit project!


‘‘Ons doel om de eikenprocessierupsplaag, die een hardnekkige gezondheidsbedreiging is geworden voor mensen en dieren, te elimineren en om de doorlopende verspreiding binnen Europa te stoppen. We hebben uw steun hard nodig om dit te bereiken!’’ – Saga Björnör, student Maastricht Science Programme


UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.