Geef voor… een kunstzinnige therapie voor hartpatiënten

Streefbedrag behaald
van totaal € 25.000 (115%)

HeArt-Ma’at: Art for Heart

Wist u dat er in Nederland per jaar 15.000 mensen een hartstilstand krijgen? En dat een inwendige defibrillator (ICD) plotse hartdood kan voorkomen door een shock toe te dienen? Helaas krijgt na de ICD-shock 33% te maken met ernstige psychische klachten zoals angst en stress en daarmee weer meer kans op ernstige hartritmestoornissen. Kunsttherapie is goed voor het psychologisch welzijn en zou wel eens het perfecte wapen kunnen zijn tegen stress. Onderzoek hiernaar is nu harder nodig dan ooit! Helpt u ook mee om de balans tussen hart en brein te herstellen?  

Draag bij aan het HeArt-Ma’at project

Het unieke en revolutionaire HeArt-Ma’at onderzoek vindt plaats aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de Universiteit Maastricht. HeArt-Ma’at biedt gepersonaliseerde kunsttherapie aan patiënten die één of meerdere ICD-shocks vanwege een hartstilstand hebben meegemaakt. Ook naasten en zorgverleners krijgen een inkijkje in de belevingswereld van de getroffene.  

Wij staan voor humane zorg, u toch ook?

Een plotse hartdood komt vaak als een dief in de nacht. Een ICD-shock is levensreddend maar tegen welke prijs? Een negatieve spiraal ligt op de loer: angstgevoelens voor nieuwe shocks verhogen de adrenaline-spiegel die op zijn beurt levensbedreigende ritmestoornissen aan kan jagen. Laagdrempelige artistieke prikkels geven een unieke kans om deze spiraal te doorbreken. Samen zorgen cardioloog, psycholoog en de kunstenaar voor een op-maat-gemaakte humane aanpak.

Om dit buitengewone onderzoek te realiseren is 25.000 euro nodig. Daarom rekenen wij op uw steun. Draag vandaag nog bij en laten we samen deze kwetsbare patiënten omarmen. Klik op de knop doneer nu. - Yeşim Kaya, onderzoekster

Over de project-ambassadeurs

Rachel ter Bekke (MD, PhD) is klinisch-experimenteel cardioloog-elektrofysioloog met een subspecialisatie in cardiogenetica. Ze is gefascineerd door hartritmestoornissen en streeft naar hollistische patiëntenzorg.

Yeşim Kaya (MD) is onderzoeker bij CARIM met een focus op multimodale beeldvormingsintegratie voor de behandeling van ventriculaire ritmestoornissen. Yeşim streeft naar een betere herkenning en behandeling van de mentale belasting die patiënten met ventriculaire ritmestoornissen vaak met zich meedragen.

Claudia Volders, kunstenares, wil met haar schilderijen en installaties de toeschouwer het gevoel geven dat haar/zijn aanwezigheid belangrijk is om het werk te vervolmaken. ‘Kunst hoort onder de mensen te zijn’ zegt ze. In haar projecten die ze over de jaren heen gedaan heeft, leerde ze dat kunst een heilzaam en verlichtend effect heeft. Kunst raakt hart en ziel.

Jaarfondscampagne: Voor Elkaar 23/24
De Universiteit Maastricht zet zich in voor gelijkheid en wetenschappelijke en duurzame innovatie. Om de doelen en dromen van uw alma mater waar te maken, hebben we uw hulp hard nodig! Samen met de UM community maken we de vier unieke projecten tot een succes en krijgen we het #voorelkaar.

UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie.
Klik hier voor meer informatie over ANBI.

Bekijk alle
11-05-2024 | 23:58 Aan: Rennen voor hartonderzoek!
08-05-2024 | 22:09
22-04-2024 | 17:00 Aan: 5 km hard voor mijn hart Super mooi initiatief! Heel veel succes Tess!
22-04-2024 | 16:40 Aan: 5 km hard voor mijn hart Mooi initiatief Tess, veel succes
20-04-2024 | 23:14 Aan: HeArt-Ma'at ART Exposure
Bekijk alle

Opgehaald bedrag HeArt-Ma'at verdubbeld met steun CARIM

08-05-2024 | 14:27 De afgelopen periode voerde het projectteam HeArt-Ma'at een crowdfundingcampagne om aandacht te genereren voor hun onderzoeks- en kunstproject  gericht op het verbeteren van hartgezondheid en stressmanagement na de plaatsing van een ICD. Het streefbedrag bedroeg 25.000 euro. Indien dit behaald zou worden, zou UM-vakgroep CARIM dit bedrag verdubbelen. En met succes. Na vele creatieve publieks- wervingsacties van het bevlogen team werd dit behaald, waarna CARIM de ‘crowdfundingverdubbelaar’ kon inzetten. Hierdoor is meer dan 50.000 euro nu binnen voor meer onderzoek naar kunsttherapie bij hartpatiënten. We danken CARIM voor deze prachtige steun en het stimuleren van crowdfunding vanuit de eigen vakgroep. Met ook een mooie actieve verbinding tussen onderzoek en de samenleving als gevolg. Voor meer informatie over HeArt - Ma'at, of om zelf bij te dragen, bezoek onze UM Crowd pagina www.umcrowd.nl.
Lees meer